Triggerpoints zijn kleine verkrampingen, die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, zoals stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of chemische stoffen.

Triggerpoints kunnen liggen in:

  • spieren
  • huid
  • fascia (bindweefsel)
  • ligamenten (gewrichtsbanden)
  • periost (botvlies)

Veel soorten pijn komen voort uit triggerpoints

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnel syndromen. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis en letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints veroorzaken ook andersoortige symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Eenvoudig te vinden en te verhelpen

Gelukkig kennen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt, voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet, zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. Het systeem van zelfmassage, dat in het Handboek Triggerpoint-therapie wordt gepresenteerd, biedt vaak in luttele minuten verlichting. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geëlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering geven.

In het onderstaande filmpje ziet u wat Triggerpoints zijn.

Wilt u meer weten of een afspraak voor een Triggerpoint behandeling maken? Bel Ben de Graaf in Groningen 06 40718237 of mail naar .